Psychomotorický vývoj dieťaťa - hrubá motorika

Termínom hrubá motorika označujeme celkový pohybový vývin človeka. Ide o súhru pohybov hlavy, trupu a spolupráce horných a dolných končatín. Významnou mierou prispieva k správnemu držaniu tela, učí dieťa zvládnuť orientáciu v priestore, prekonávať rôzne prekážky, zladiť pohyb s rytmom a hudbou a vedome napodobovať pohyb podľa vzoru.

Aké pohyby konkrétne mám pri hrubej motorike na mysli?
Ide o: lezenie, sedenie, obracanie, státie, beh, hádzanie, chytanie, kopanie, plávanie, ovládanie a držanie tela, udržanie rovnováhy, jazda na bicykli či skákanie.

Hrubé motorické zručnosti sú pre deti a neskôr aj dospelých ľudí základom každodenného života. Môžeme povedať, že sa zapájajú do takmer každej činnosti, ktorú dieťa vykonáva. Sú súčasťou starostlivosti o seba samého ako je umývanie si zubov, obliekanie sa či obutie topánok. Zároveň má hrubá motorika priamy vplyv na jemnú motoriku.

Aké sú štádiá vývinu hrubej motoriky podľa psychológov a čo si na svojom dieťati všímať? Poďme sa na to pozrieť.

1. Mesiac – Dieťa na chvíľku dokáže zdvihnúť hlavu.

2. Mesiac – Dieťa ležiace na bruchu dokáže zdvihnúť hlavu. Na krátko vie zdvihnúť hlavu aj v prípade, že ho držia na rukách.

3. Mesiac – Keď dieťa leží na bruchu, dokáže postupne zdvihnúť nielen hlavu, ale aj plecia, pričom svoju váhu presúva na predlaktia.

4. Mesiac – Dieťa udrží hlavu počas sedu. Pokiaľ leží na bruchu, dokáže zdvihnúť hlavu do 90° uhla, vďaka čomu sa môže postupne pretočiť na chrbát.

5. Mesiac – Dieťa má už plnú kontrolu nad svojou hlavou. Keď je rukami pridŕžané v polohe sedu, hlava je vzpriamene s telom.

6. Mesiac – Dieťa je schopné bez problémov prevaliť sa z jednej strany na druhú, najprv spredu dozadu.


7. Mesiac - Dieťa dokáže s podporou dospelého stáť. Takisto môže bez podpory dospelého sedieť, avšak iba na krátku dobu. Typické je, že keď leží na bruchu, neustále dvíha hornú časť tela. adorable-baby-being-held-by-his-mother-sitting-floor

 

 

8. Mesiac – Dieťa stojí už bez podpory dospelého, no stále sa pridŕža nábytku, sedí už samostatne. Postupne sa dvíha na dlane a kolená a začína sa plaziť dozadu. cute-baby-going-their-first-steps

 

9. Mesiac – Po miestnosti sa dieťa pohybuje kotúľaním prípadne plazením, ale najmä za pomoci rúk.

10. Mesiac – Dieťa je schopné samo sa postaviť. Zároveň je pri sedení veľmi stabilné.

 

11. Mesiac – Dieťa dokáže postupne chodiť za pomoci dospelého a to tak, že je vedené za obe ruky. portrait-cute-sweet-baby-during-walking-outside-parents-holding-their-satisfied-child-by-hands-while-it-walking-happy-smiling-infant-white-sweater-green-pants-white-sneakers-doing-steps

 

1. Rok – Dieťa už chodí s dospelým, ktorý ho vedie už len za jednu ruku. Niektoré deti už zvládnu chôdzu na dlhší čas aj bez podpory.

Za prvý rok zvládne dieťa postupne prechádzky bez pomoci, vie sa postaviť bez pomoci. Postupne pri chôdzi padá menej, vtedy začínajú deti pri chôdzi ťahať svoju obľúbenú hračku, akoby ju brali na prechádzku. Takisto vie bežať, ísť po schodoch pomocou zábradlia či kráčať dozadu.

2. Rok – V tomto veku vie napríklad kopať do lopty, preto sú hry s loptami tak obľúbené. Keď má dva a pol roka, dokáže chodiť po špičkách či skákať oboma nohami.

3. Rok – Dieťa dobre beží, vie jazdiť na trojkolke a zvládne tiež stáť na jednej nohe, z čoho vyplýva, že jeho koordinácia sa výrazne zlepšila.

4. Rok - Dieťa si dokáže s druhým hádzať loptu, preskočiť určitú vzdialenosť či skákať na jednej nohe.

5. Rok – Dieťa má už naozaj dobrú rovnováhu, môže preto bicyklovať, korčuľovať či preskakovať cez švihadlo.

 

Ako vidíte, hrubá motorika je veľmi dôležitá pre správny vývin dieťaťa. Preto by sme ju ako rodičia mali podporovať a neustále na nej pracovať. Ideálnym prostriedkom na rozvoj i stimuláciu hrubej motoriky sú HRYHry majú byť zamerané na výkon dieťaťa s rozvojom jeho pohybových reakcií.

Nemenej dôležité sú aj hry zamerané na rozvoj pozornosti, koncentrácie a pamäťových schopností.

Na záver dodám, že s rozvojom hrubej motoriky je potrebné začať už v útlom detstve a postupne, keď dieťa rastie jeho nadobudnuté zručnosti upevňovať. Postačí, ak dieťa necháme objavovať svet a hrať sa 🙂

Zároveň by som ešte doplnila, že toto je len krátke zhrnutie/prehľad vývoja hrubej motoriky, ale neznamená to, že každé dieťa sa vyvíja podľa tabuliek. Každé dieťa je iné, jedno je pomalšie, druhé rýchlejšie a v prípade veľkých odchýlok je na mieste konzultácia s detským pediatrom, ktorý zhodnotí celkový vývin a v prípade potreby odporučí konkrétne cvičenia prípadne ďalšie vyšetrenia. 

 

Späť do obchodu