Rafaelo guličky podľa mojej starej mamy

Milujem rafaelo guličky. Hneď na úvod upozorňujem, že ak hľadáte zdravší recept bez cukru, radšej ani ďalej nečítajte. Ale tento recept je tak dobrý, že malé zhrešenie bude odpustené každému. :)

Tento recept mám od svojej starej mamy, ktorá ich doteraz zbožňuje. Poctivo ich robila každý rok na Vianoce aj moja mamina, potom my dve spolu a po posledné roky len ja s tým, že si s maminou pred Vianocami namixujeme koláčiky medzi sebou, lebo každá pečie niečo iné. A o to viac je potom tanier koláčikov pestrejší a oku lahodiaci.

Ale vráťme sa k tomuto receptu. Je pomerne jednoduchý. Najdlhší je asi samotný proces tvorenia guličiek. Ale keď zapojíte deti, o zábavu mate určite postarané. :)

Väčšina ľudí, čo poznám, si pri predstave domáce rafaelo guličky predstací recept so salkom (sladeným kondenzovaným mliekonm). Také tu však v tomto recepte nečakajte.

Poďme na ingrediencie. Budete potrebovať.

4 tortové oblátky

1dcl vriaceho mlieka

25dkg kryštálového cukru (toto je v pôvodnom recepte, ale ja dávam menej cca. 220g a do 250g dosypem kokos)

25dkg masla, kvalitného 82%-tného

1 vanilkový cukor

200g sušeného mlieka (najlepšie polotučné)

Kokos

Mandle – zbavené šupky (ak neviete ako na to, mandle zalejte vriacou vodou, počkajte chvíľku a potom sa už budú ľahko čistiť od šupky)

Postup:

Tortové oblátky rozdrvíme na najmenšie kúsky ako idú. Môžete ručne, alebo pomocou valčeka, alebo ich dáte do sekáčika. Ako vám je najlepšie.

IMG_2245

 

Následne zaleje 1dcl zovretým mliekom a necháte chvíľku spariť. Oblátky nasajú mlieko a zmäknú.

IMG_2247

 

Medzitým si v druhej miske navážime kryštálový cukor, maslo, vanilkový cukor, sušené mlieko.

 

IMG_2246

 

Následne zmiešame so sparenými oblátkami.

Počas miešania vznikne masa cesta, ktorá bude trošku lepkavá. Takže pred vytvarovaním guličiek odporúčam dať cesto na chvíľku do chladničky.

Potom stačí jednoducho vytvarovať guličky, do ktorých vložíte vždy po jednej mandli a celú guličku obalíte v kokose a dáte do papierového košíčka. Ak sa vám cesto lepí, pred každou guličkou si namočte ruky do studenej vody.

A nezabudnite počas príprav ochutnávať. :)

Verím. Že sa vám môj recept zapáčil. Ak sa vám zbiehajú slinky a chceli by ste viac takýchto domácich receptov, poteší ma like alebo váš komentár.

 

IMG_2253

 

Krásne pečenie

Nataša

 

 

Späť do obchodu