Praktické rady, ako začať s prvými príkrmami

Objavovanie nových chutí a textúr je pre každé dieťa úžasným zážitkom. Ako začať s prvými príkrmami tak, aby ste si doma nevychovali vyberavého jedáka? Na túto otázku sa pokúsime odpovedať v dnešnom článku. Povieme si, v akom veku ponúknuť dieťaťu prvé príkrmy, na čo si dávať pozor a ako postupovať pri príprave prvých príkrmov pre vášho anjelika. Začíname!

 

Kedy začať s prikrmovaním

Tak, ako mnoho oblastí spojených s výchovou a starostlivosťou o dieťa, aj téma najvhodnejšieho času so začatím prikrmovania je pomerne kontroverzná. Každá mama chce pre svoje dieťa len to najlepšie, a tak je iba na jej rozhodnutí, kedy to cíti tak, že jej dieťa je pripravené.

 

Začiatok prikrmovania dieťaťa “tuhou” stravou je významným míľnikom vo vývoji dieťaťa. Príliš skoré prikrmovanie môže predstavovať zvýšené riziko udusenia sa, ale napríklad aj rozvoja detskej obezity. Naopak príliš neskorí štart s prikrmovaním môže spomaliť rast dieťaťa ako aj vybudovať v ňom averziu voči pevnej strave. Podľa lekárskych odporúčaní je najvhodnejší čas na prvé príkrmy niekedy medzi 4. a 6. mesiacom života.

Môžete sa však spoľahnúť, že dieťatko vám aj samo od seba poskytne isté znaky, ktoré vám môžu indikovať, že je pripravené na prvé príkrmy. Medzi spomínané znaky patria:

 

  • dieťa vie sedieť na detskej jedálenskej stoličke samo a pohodlne. Dokáže samo držať hlavu vzpriamene, nie je nutné ho podopierať
  • dieťa vyzerá byť zaujaté jedlom
  • dieťa dokáže prehĺtať jedlo. Ak má dieťa tendenciu vytláčať jedlo z úst, pretože ho nedokáže posúvať smerom dnu, je čas ešte počkať.

troy-t-Fn-MiB-kGEI-unsplash

 

Ako začať s príkrmami

V spomínanom veku 4 až 6 mesiacov ešte stále pochádza väčšina výživy dieťaťa buď z materského mlieka, alebo z umelého mlieka, takže s výživovou hodnotou príkrmov si zatiaľ nerobte starosti. Učenie sa na príkrmy je proces sám o sebe a každému dieťaťu trvá rozlične dlho. Kým budete ponúkať jedlo dieťaťu pravidelne, môžete si povedať, že učenie na príkrmy zvládate, a to aj v prípade, ak sa vám bude zdať, že dieťaťu nechutí. Takže ako na to, aby ste maximalizovali šancu na úspech?

 

Dieťa kŕmte lyžičkou. V súčasnosti existuje trend nechávať dieťa jesť od začiatku rukami, no väčšina lekárov sa zhodne na tom, že kŕmenie lyžičkou je predsalen o niečo bezpečnejšie. Vyhnite sa taktiež vkladaniu jedla do detskej fľaše, hrozí pri nej nebezpečenstvo zadusenia.

 

S príkrmami začnite pomaly, a to myslíme doslova. Prvé dni postačí dieťaťu jedlo o objeme iba polovice polievkovej lyžice. Počas vkladania jedla do úst je dobré vyvinúť aj zvuk, napríklad slovom Mňam. Dieťa si tak ľahšie zvykne na to, že keď začuje toto slovo, je mu ponúkaný príkrm a má prehĺtať.

 

Ak vám dieťatko pri podávaní lyžičky do úst plače, alebo sa odvracia, prestaňte ponúkať príkrm a skúste to znovu inokedy. Niekedy sa môže stať, že dané jedlo dieťaťu jednoducho nechutí. Nehádže flintu do žita však priskoro! Na takýto záver potrebujete ponúknuť to dané jedlo dieťaťu aspoň 20-krát.

 

Prvé príkrmy by mali tvoriť jedno jedlo z dňa, obvykle sa odporúča ráno, pretože vtedy je dieťa často hladné.

conscious-design-YiseephhHUs-unsplash

 

Čím kŕmiť?

Pri uvádzaní jednotlivých príkrmov je dobré ponúkať iba jeden druh jedla po dobu aspoň troch dní za sebou. Vďaka tejto metóde dokáže odsledovať, či nie je vaše dieťa náhodou alergické na konkrétnu potravinu.

 

Spočiatku ponúkajte lokálnu zeleninu ako napríklad mrkvu, cuketu, zemiak, hrášok, či tekvicu. Z ovocia môže skúsiť jablká, hrušky, marhule, alebo aj banány. Neskôr, keď si dieťa zvykne na tieto chute, a to ako osobitne tak aj v kombinácii, napríklad jablko + mrkva, môžete začať s uvádzaním obilnín a mäsa. Odporúčame začať klasickou bielou ryžou, prípadne ovsenými vločkami. Z mäsa určite kuracie, alebo morčacie.

 

Okolo desiateho mesiaca života môžete pridávať už aj laktózu v podobe masla a bieleho jogurtu. Skúšať môžete aj korenistejšie potraviny ako pór a fenikel, a taktiež aj kyslejšie potraviny ako čerešne, či čučoriedky. Strániť sa nemusíte ani vaječnému žĺtku, no to podávajte maximálne raz do týždňa v objeme 1/2 vaječného žĺtku.

 

Okolo osláv prvého rôčika života už nemusíte príkrmy nutne mixovať dohladka. Jedlo stačí dôkladne popučiť vidličkou. Do jedálnička môžete začleniť už aj cottage, tvaroh a mozzarellu, rovnako ako aj bravčové mäso a bezvaječné cestoviny. Dieťa by malo byť schopné tolerovať aj lepok v pečive. Rovnako je možné ponúkať už aj strukoviny, najmä fazuľu, hrach a cícer.

 

Ak si nie ste istí, ako postupovať s príkrmami, poraďte sa s vašou detskou lekárkou, alebo odborníčkou na detskú výživu. Prajeme vám veľa vytrvalosti a úspechov s príkrmami.

Späť do obchodu